Starta en blogg

Det blir allt vanligare att driva en egen blogg där man skriver om sin vardag eller om ett specialintresse. Det är ett roligt sätt att dela med sig av sådant som man är intresserad av och ett enkelt sätt att kommunicera med andra som har samma intressen. Kommentarfunktionen gör att man snabbt och lätt kan få respons på de inlägg som man skriver.

Det går även att tjäna pengar på sitt bloggande genom att sälja reklam på sin bloggsida. Det finns personer som blivit kända och försörjer sig på sitt bloggande. Men vanligast är dock att man har en förhållandevis blygsam trafik på sin blogg. Det krävs mycket arbete för att få många läsare. Blondinbella är en känd bloggare som bland annat skriver om mode.

Det första som man behöver skaffa när man vill börja blogga är ett publiceringsverktyg. Det finns olika sorter att välja på som bland annat Blogg.se och WordPress. Om man väljer Blogg.se så får man ett mycket enkelt publiceringsverktyg med få funktioner. Väljer man däremot WordPress så får man ett verktyg med bredare utbud av funktioner.

Det finns även flera olika bloggplattformer som man kan blogga gratis genom. Tyvärr så är det ett fåtal av dessa som erbjuder användarna möjligheten att själva designa utseendet på bloggen.

När man väl ska sätta igång med sitt bloggskrivande så finns det några fingerregler att utgå ifrån för att få texterna så ”läsarvänliga” som möjligt.

Bloggtips:

  • Skriv flera korta inlägg istället för ett långt. De flesta läsare tappar intresset om texten är för lång.
  • Sätt in bilder och videklipp i dina inlägg.
  • Var personlig och ärlig. Läsaren märker direkt om man inte är sann i sitt skrivande. Naturligtvis ska man inte skriva om sådant som man vill hålla för sig själv. Men det är viktigt att mena det man skriver för att texten ska upplevas som genuin.
  • Hitta din nisch. Skriv om ett intresse eller område som du har kunskap om. Det kan vara allt mellan himmel och jord, till exempel mode, sport, hälsa, frimärken eller filosofi.
  • Tävlingar kan locka in läsare på din sida.