Internet nu och då

Internet är troligtvis något av det största som hänt mänskligheten framför allt vad gäller kommunikation och informationsspridning. Idag är Internet en självklarhet och något som de flesta använder sig av i stort sett dagligen. Sedan Internet slog igenom på allvar för ca 20 år sedan har oerhört mycket hänt.

Internet har sitt ursprung i det så kallade ARPANET som skapades av det amerikanska försvaret i slutet på 1960-talet. Under början av 1980-talet började även olika universitet använda sig av tekniken och år 1984 kom Internet till Sverige och Chalmers då den första svenska IP-adressen registrerades. Året därpå började också domänadresser användas, som .com, .net med flera. Här var Sverige tidigt ut då toppdomänen .se registrerades redan år 1986, vilket var bland de första i hela världen.

I början på 1990-talet började även Internet att sprida till privatpersoner och företag och i mitten av decenniet började många att se nätets potential, bland annat Aftonbladet som var en av första traditionella medierna som etablerade sig på nätet, vilket skedde år 1994. Nu blev det också populärt för gemene man att skicka e-post och många skaffa sig en egen e-postadress, genom olika gratistjänster, som till exempel Hotmail som lanserades i juli 1996.

Så småningom började även e-handeln så smått komma igång, vilken idag har vuxit till en miljardindustri då det idag går att handla i princip vad som helst på nätet, alltifrån hemelektronik till kläder och skor. Även mat i form av matkassar som levereras direkt till dörren går att köpa på Internet.

En förändring för Internet skedde för ungefär 10 år sedan när allt fler, kanske framför allt privatpersoner började få fast uppkoppling i form av bredband. Tidigare kopplade de flesta upp sig mot Internet med enklare modem, där hastigheten med dagens mått mätt var låg. Bredbandet gjorde det möjligt att ständigt vara uppkopplad och öppnade också upp möjligheten för att lyssna på musik och kolla på film via Internet. Spotify, Netflix och olika play-tjänster är exempel på detta.

Sociala medier, som Facebook, Twitter och Instagram, är en annan modern företeelse på Internet som inte fanns i Internets barndom för 15-20 år sedan. Idag utgör användningen av just sociala medier en stor del av Internet-konsumtionen.