Google

Google är idag ett av världens mest framgångsrika företag inom IT och Internet. Företag har blivit så pass stort att det till och med blivit ett verb, ”att googla något” är idag ett begrepp som används i dagligt tal, vilket säger lite om hur stort Google faktiskt är.

Början för Google

GoogleEmbryot till det som senare skulle komma att bli Google så som vi känner det idag lades i januari 1996, då de bägge Stanford-studenterna Larry Page och Sergej Bryn började arbeta med en sökmotor som till skillnad från existerande sökmotorer inte rankade hur många gånger ett sökord förekom på en sida utan hur relevant sidan i fråga var för sökordet.

Sökmotorn hette från början BackRub, men ändrades snart till Google och 15 september 1997 registrerades också domännamnet google.com. Namnet Google kommer från den matematiska termen ”googol”, vilket betecknar talet 10100, och är egentligen en felstavning av densamma.

Knappt ett år senare, 4 september 1998, blev Google ett företag och snart så flyttade man även till Palo Alto söder om San Francisco, där många kända IT-företag har sin bas.

2000-talets Google

När 1900-tal övergick i 2000-tal hade Google på allvar börjat utmana andra populära sökmotorer som Altavista och Yahoo och ganska snart intog man också första platsen. I början av 2004 gjordes närmare 85% av alla sökningar på Internet via Google.

Företaget börsintroducerades på den amerikanska Nasdaq-börsen 19 augusti 2004 och sedan dess har Google fortsatt att växa och expandera, bland annat så köpte man Youtube i oktober 2006 till ett pris av 12 miljarder kronor. Idag har man över 50 000 anställda och 70 kontor i över 40 länder.

Google är som bekant inte bara en sökmotortjänst utan erbjuder även en rad andra tjänster som till exempelvis e-posttjänsten Gmail, kartor via Google Maps och Google Earth, Google Nyheter, Google Bilder samt Google Analytics.